Vorsteh – en pålitlig hund

Att välja hund är inte det lättaste, särskilt inte om du aldrig haft hund tidigare. Vorsteh är en populär hundras av flera anledningar, vi ska gå in på varför. Vorsteh är en hundras som framavlades i Tyskland redan under 1800-talet. Vorsteh är en jakthund vilket innebär att hunden kräver utmaning och motion. Det är i hundens instinkt att jaga och blir därför en utmärkt jaktkompanjon. Vorsteh ingår i gruppen Stående Fågelhundar vilket betyder att hunden har en medfödd vilja att apportera. Dessutom är hundrasen utmärkt på eftersök, alltså att hitta nedfällt vilt. Karaktärsdrag för vorsteh är arbetsvilja, passion för vatten och en vilja att apportera.

Om du funderar på att skaffa en vorsteh är det viktigt att du är medveten om hundens egenskaper. Eftersom hunden är en jakthund kräver den god dressyr och ett bra ledarskap. Hunden har mycket energi och hundens mentalitet är uppmärksam, behärskad och balanserad. För dig som endast vill ha en knähund och en familjehund är vorsteh inte rätt val. Hunden trivs inte som vanlig familjehund utan behöver få mycket motion, utmaning och göra det den är bäst på – att jaga. Dock kan du absolut ha hundrasen som familjehund om den dessutom får de utmaningar den behöver för att stimuleras.

Att tänka på när du köper en vorsteh

Om du börjar bli säker på ditt val av denna jakthund är det några saker som är bra att fundera på en extragång. Något av det viktigaste för att denna jakthund ska trivas är ett aktivt liv. Detta innebär att den behöver få göra det den är avlad för, vilket är jaktträning och dressyr. Du som hundägare behöver vara en tydlig och bra ledare. Även om hunden är väldigt samarbetsvillig och ganska lättlärd är det ändå du som är ägare till hunden som behöver leda hunden rätt. Lägger du korten rätt kan du få en trogen och snäll familjehund som är din bästa vän genom många år.

Vorsteh är en balanserad hund men den behöver ledarskap