Tävla med din hund

Att tävla med sin hund är roligt eftersom du får chansen att utföra en aktivitet tillsammans. Det finns många olika sorters tävlingar för just hundar, en av de vanligare är draghundstävlingar. Draghundssport kan vara lite olika men på det stora hela går det ut på att hunden ska dra något, exempelvis sin husse eller matte. Dock behöver tävlingar inte endast gå ut på att hunden ska dra sin ägare. Även pulkor, vagnar och liknande drar hunden medan ägaren cyklar eller åker skidor efter hunden. Om du vill börja tävla med din hund är det på tiden att du börjar träna. För att ha en chans att vinna mot alla duktiga ägare och hundar gäller det att ligga i.

I Jönköping ligger en liten tätort som heter Hok. Här håller man hundtävlingar varje år och det är flera hundra hundar som är med och deltar. Tävlingarna är draghundstävlingar och det är flera olika hundraser som är med. En man som var med och tävlade i Hok var Jonas Nilsson. Dock var han lite besviken över att han var den enda som skulle tävla i fyrspann. Fyrspann är en draghundssport där fyra hundar drar sin ägare.

Tävla på olika sätt

Eftersom alla hundraser inte lämpar sig åt draghundssporter finns det gott om andra alternativ. Agility är en vanlig sport som många hundar vill tävla i. I kort går agility ut på att föraren (du) och din hund ska ta er igenom en hinderbana så fort som möjligt. För att du ska kunna tävla i agility gäller det att du och din hund har ett bra samarbete. Du kan träna med hunden hemma genom att sätta upp egna hinder som tunnlar, hopp och broar, du kan läsa mer om att tävla med din hund på papillons.nu. Du som vill tävla i agility har många chanser att göra detta. I Sverige hålls det många tävlingar varje år. Gör en enkel sökning på nätet för att ta reda på vart den närmsta Agilitytävlingen hålls.

Tävla med hunden kan du göra på flera sätt