Det är roligt att jaga med hund

Om du har en jakthund är det såklart roligt om du kan jaga med hunden. Om du inte tidigare har jagat ihop med din hund finns det många saker att tänka på. Först och främst krävs mycket träning. Om hunden inte är tränad kan det bli farligt att jaga. Se till att lära dig allt om just din jakthund för att se vilka instinkter hunden har och vilka egenskaper hunden har. Se till att konditionsträna hunden ordentligt så att den orkar med jakten, men se till att göra det med mjuka metoder istället för hårda metoder där man straffar hunden när den inte lyder.
Du kan exempelvis cykla eller springa med hunden. Det stora pluset är såklart att du också får en bättre kondition. För att din hund ska kunna orientera sig i skogen gäller det att du övar orientering också. Det ligger i hundens naturliga instinkt att leta upp sin husse eller matte igen. Från att valpen är fyra månader kan du börja ta med hunden till skogen. Låt hunden i lugn och ro utforska skogen och hitta tillbaka till dig.

Det kan ta en stund för hunden att orientera sig i början, men ju mer träning den får, desto lättare blir det. Se till att alltid ge mycket beröm till hunden när den hittar dig. För att hunden ska bli duktig på att spåra när du ska jaga gäller det att hunden är trygg i att den alltid kan hitta dig. Stanna därför alltid kvar på samma ställe. Om hunden inte hittar tillbaka till dig blir den osäker och det händer då att den lämnar spåret efter bytet för att den måste gå tillbaka för att försäkra sig om att du är kvar.

Jaga på olika sätt

Beroende på vilken jakthund du har jagar den på olika sätt. Du kan jaga med både en stående fågelhund, en älghund eller någon annan hundras. För att jaga på ett så bra och praktiskt sätt som möjligt med din hund gäller det att du lär dig allt om just din hundras. Det är ingen idé att jaga älg med en fågelhund till exempel. När din hund väl lärt sig att jaga gäller det att kolla upp under vilken tid på året du får jaga. Hos Svenska Jägarförbundet hittar du olika datum för jakt.

Jaga tillsammans med din hund och upptäck en ny vänskap