Fågelhundar – vanligaste raserna

En fågelhund är en grupp för olika jakthundar som framavlats för just jakt på fåglar. Förr användes fågelhundar endast till jakt men idag är de också vanliga familjehundar. Fågelhundar har numer delats in i olika grupper – stående, stötande och apporterande. Stående är hundar som jagar fåglar som ”står kvar” istället för flyga. När vissa fåglar blir rädda står de blickstilla för att bli osynliga istället för att ta flykten till himmelen. Stående fågelhundar har ett utpräglat beteende som skiljer sig från andra hundar, de står nämligen också kvar precis som fågeln. När hunden letar efter den stående fågeln går den i ett zickzack-mönster i vindens riktning. När hunden hittat fågeln fryser hunden sin position så att jägaren ska se vart fågeln är. När jägaren tagit sig fram till hunden får den ett kommando och springer då för att skrämma upp fågeln i luften. Då skjuter jägaren.

En annan sorts hundar är skällande fågelhundar. Precis som namnet antyder är jaktmetoden att hunden ska jaga upp fågeln i ett träd för att sedan skälla tills jägaren upptäcker fågeln. En av de vanligaste hundraserna för skällande är finsk spets. Förutom skällande och stående fågelhundar är även stötande fågelhundar vanligt vid jakt. Stötande fågelhundar arbetar på ett annat sätt än skällande och stående hundar. Stötande jakthundar går nära jägaren, ungefär tjugo meter. När hunden hittat bytet ska den skrämma fram bytet så jägaren kan skjuta. När bytet är skjutit kan hunden hämta det på kommando. Bland stöttande hundar är den vanligaste hundrasen spaniel.

Välj rätt fågelhundar för dina behov

Att köpa hund är svårt men om du vill ha en pigg, skicklig och smart hund är fågelhundar rätt val. Det finns många hundraser att välja på om du är ute efter en hund. De vanligaste är vorsteh, engelsk setter, labrador och springer spaniel. För att hitta en hundras som passar just din livsstil är det alltid viktigt att läsa på om hundens egenskaper, både negativa och positiva. Att ha en fågelhund innebär att du behöver aktivera hunden, både psykiskt och fysiskt.

Fågelhundar passar även bra som familjehund